Suara Siswa edisi Rejab

Oleh : Dr Mohd Ismail Bin Mustari

Salam perjuangan di kalungkan buat mahasiswa mahasiswi di raudah ilmu Skudai. Tahniah di atas kejayaan anda semua sebagai duta ummah yang terpilih untuk menjadi musafir di taman ilmu yang tersohor ini bagi tahun pengajian 2010-2011. Nun di sana ratusan ribu remaja dan belia bercita-cita menempatkan diri mereka di UTM ini tetapi anda yang telah dipilih oleh Rabbul Ezzah Tabaraka Wataala. Bersyukurlah di atas kurniaan ini. Ayuh wahai beliaku bangkit dan manfaatkan setiap saat diperkarangan taman ilmu ini. Jadikan setiap detik yang berlalu itu merupakan penambahan keimanan, keilmuan, amalan dan ketaqwaan. Berusaha untuk menggilap potensi diri sebagai khalifah yang diamanahkan oleh Allah S.W.T untuk membawa ummah kea rah kecemerlangan dunia dan akhirat . Sesungguhnya anda semua adalah generasi harapan ummah untuk meneroka dan mendaulatkan budaya ilmu yang telah dipelopori oleh sarjana Islam.

Pada abad ke 8 hingga ke 12, orang Islam sangat maju. Meraka menguasai ilmu pengetahuan, sains dan teknologi. Zaman kegelapan bagi masyarakat barat adalah merupakan zaman kegemilangan tamadun Islam. Tamadun Islam yang tinggi ketika itu telah menarik orang Barat untuk menimba ilmu dan kepakaran di Negara Islam. Mereka pulang dengan menyebarkan ilmu tersebut di negara mereka. Kesedaran ini diakui sendiri oleh sarjana Barat. Di antara bidang yang mereka pelajari dan dapati daripada pusat pengajian Islam adalah matematik, filsafat, kedoktoran dan lain-lain. Ilmu tersebut mereka sebarkan di pusat-pusat pengajian tinggi di Barat seperti Itali, Perancis dan setelah itu ke Britain dan Jerman. Kegemilangan Islam dalam penyebaran ilmu dan sumbangannya kepada tamadun dunia boleh dilihat pada pernyataan Herbert A. Davies “Mereka ( orang-orang muslim ) mendirikan universiti-universiti besar yang selama beberapa abad melebihi yang dipunyai oleh Eropah Kritian. Perpustakaan Besar dibangunkan, beberapa antaranya berisi berates ribu jilid buku yang semuanya terdaftar dan tersusun rapi. Ramai orang Kristian yang belajar di Universiti Qordoba kemudian membawa ilmu dan kebudayaan ke negeri-negeri asal mereka. Pengaruh universiti Sepanyol ( Islam ) atas university-universiti Paris, Oxford dan universiti-universiti mereka yang dibangunkan di itali tentunya besar. Ayuh kita jejeki langkah perjuangan mereka untuk mengangkat maruah ummat Islam dalam bidang keilmuan.

Dikesempatan ini saya ingin mengajak semua mahasiswa-mahasiswi baru untuk terlibat secara langsung sebagai ‘Ahli Persatuan Mahasiswa Islam’ kerana dengan penglibatan di dalam persatuan ini kita dapat menggilap potensi diri dari aspek ‘Kemahiran Insaniah seperti : Kemahiran Berkomunikasi, Pemikiran Kritis dan Penyelesaian Masalah, Kemahiran Kerja Berpasukan, Pembelajaran Berterusan & Pengurusan Maklumat, Kemahiran Keusahawanan, Etika & Moral Profesional dan Kemahiran Kepimpinan. Semua kemahiran ini akan diadunkan berteraskan tuntutan al-Quran dan al-Sunnah.

Buat akhirnya bersama-sama ini saya sertakan beberapa kata-kata hikmah yang saya tulis ketika berada di Mesir dan Jordan sebagai renungan bersama:

1. Kecintaan di dalam sesuatu perkara atau amalan wujud di dalam hati manusia bilamana nilai perkara atau amalan tersebut diketahui. ( Mesir: 09/01/1992 )

2. Nilai pengorbanan bergantung kepada kerisauan, keikhlasan, kesabaran dan keistiqohan di dalam sesuatu ketaatan. ( Mesir: 09/01/1992 )

3. Kecintaan terhadap ummah yang hakiki akan wujud bilamana kecintaan terhadap Allah S.W.T dan Rasulullah s.a.w telah terpasak dengan teguh dan kukuh. ( Mesir: 09/01/1991)

4. Tangisan yang kudus terhadap Ilahi akan mencernakan satu sifat ketakutan yang luar biasa terhadap Pencipta makhluk ( Allah S.W.T .) ( Mesir: 09/01/1992 )

5. Hati dapat ditawan dengan keykinan yang bersih terhadap keagungan Ilahi. Tanpanya hati ibarat perhentian tapak/medan persinggahan. Disinggahi oleh berbagai-bagai anasir yang akan mencemarkannya. ( Jordan: 08/02/1992 )

6. Kecintaan manusia lebih kental dan padu terhadap benda-benda yang nampak. Tetapi Islam sebaliknya, menampakkan kecintaan terhadap perkara-perkara ghaib daripada zahir. ( Jordan: 08/02/1992 )

7. Carilah pemimpin selain Allah S.W.T., kesesatan demi kesesatan akan toiimpa menimpa ( Jordan: 08/02/1992 )

8. Pengorbanan yang didahulukan oleh nafsu dan perasaan akan mendatangkan kebosanan kerana nafsu sifatnya tidak sukakan mujahadah. ( Mesir: 12/07/1992 )

9. Orang yang mempunyai sifat tawadhu’ akan melahirkan suatu kehidupan yang tidak dapat di ukur oleh pemikiran manusia yang dangkal. ( Mesir: 12/07/1992 )

10. Lidah manusia dikawal oleh hati, manakala hati manusia dikawal oleh perasaan dan perasaan pula bergantung kepada kerisauan. Ketahuilah bahawa musuh kerisauan terhadap kebaikanadalah nafsu yang jahat dan syaitan. ( Mesir: 12/07/1992 )

11. Orang yang bosan dalam kehidupan akan melakukan beranika sifat kehinaan yang tidak dirasai olehnya, bahawa itu adalah membuktikan kejahilan. ( Mesir: 12/07/1992 )

12. Akhir zaman manusia kurang cinta terhadap pengorbanan. ( Mesir: 12/07/1992 )

13. Akhir zaman manusia yang jahilpun hendak berfatwa. Terkadang fatwa tersebut di arahkan kepada seorang yang lebih alim daripadanya. ( Mesir: 12/07/1992 )

14. Fitnah, kepalsuan, penipuan lebih lunak didengar oleh cuping-cuping telinga yang tandus daripada alunan suara al-Qur’an dan al-Hadis. ( Mesir: 12/07/1992 )

15. Akhir zaman, manusia terlalu mudah terkesan dengan suasana. Terkadang seseorang itu merasakan dirinya terlalu kerdil di dalam suasana yang tidak bertepatan dengan peribadinya. Oleh itu wujudlah suasana agama di mana sahaja kamu berada, kerana dibelakang suasana tersebut ada suatu kekuatan yang tiada tolok bandingnya. Orang yang menghadiri suasana tersebut akan merasa dirinya kerdil dibandingkan kekuasaan Allah S.W.T. ( Mesir: 12/07/1992 )

Amanat Penasihat PMIUTM semperna MTM 2010
%d bloggers like this: