DNA = Dengan Nama Allah
Berapa ramai manusia pada hari ini yang menghabiskan hampir seluruh hidupnya hanya kerana mahu menghias pakaian atau wajah mereka kerana risau jika ia ditotoni oleh manusia dalam keadaan yang tidak cantik dan sempurna. Tetapi, berapa ramai pula di antara manusia yang merisaukan hampir seluruh hidupnya mengenai satu objek yang mungkin tidak dapat dilihat oleh mata manusia, tetapi ianya menjadi tumpuan oleh Allah SWT. 
“Allah tidak memandang pada rupa-rupa dan harta-harta kalian, tetapi Dia memandang pada hati-hati dan amal-amal kalian.” 
[HR. Muslim]
Hati adalah tempat turunnya rahmat dan juga mengandungi  ilmu pengetahuan. Para ulama 
membahagi hati kepada empat kategori.  Kita boleh umpamakan hati kita ini seperti bekas.
Hati yang tercemar dengan kekotoran. 
Bekas yang tercemar kekotoran ibarat hati yang didalamnya sombong ,bohong, hasad dan berlagak  dengan manusia. Apabila turun  rahmat dan ilmu ke dalam hati ini, tercemarlah rahmat tersebut disebabkan kekotoran  yang ada didalam hati itu. Seperti   firman ALLAH s.w.t :-

“ Tidakkah kamu melihat  orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhan mereka dan disesatkan oleh Allah dengan ilmu mereka.” [QS Al-Jatsiyah, 45:23] 
Ilmu tetap masuk! Tetapi kerana setitis hawa nafsu, ia dapat mencemarkan selautan ilmu. Inilah perumpamaan bagi hati yang dicemari najis. Dia mungkin seorang yang belajar ilmu, tetapi ilmu yang dimilikinya itu tidak berjaya mencetuskan perubahan dalam dirinya dan dalam diri orang lain untuk menjadi lebih baik. Kerana dosa meliputi apa yang dimilikinya. atau lebih malang, air tadi akan memburukkan lagi keadaan bekas tadi!
Hati yang pecah.
Hati ini adalah pemilik kepada pelaku maksiat. Setiap kali dia melakukan kebaikan, dia akan melakukan maksiat selepas itu. Setiap kali dia melakukan kebaikan, dia kan melakukan maksiat selepas itu. Hadir ke majlis yang mulia, tetapi bila keluar sahaja dari majlis itu, terus mengumpat orang lain. Selepas memegang biji tasbih, berzikir atau solat dua rakaat, terus buka televisyen dan menonton adegan-adegan yang diharamkan. Maka, tidak sempat pun rahmat itu kekal di dalam hati melainkan ia keluar, disebabkan oleh kemaksiatan.
Hati tertutup dan terkunci
Ini adalah ciri hati yang paling bahaya jika dimiliki manusia. Bagaimanapun tercurah rahmat ke atasnya, turun air ke atasnya, ia tidak akan masuk ke dalam bekas ini kerana ianya tertutup dan terkunci. ni adalah contoh untuk hati mereka yang suka membangkang. Membangkang Allah, orang-orang soleh. Bila dia hadir ke majilis yang baik, dia akan mencari-cari kesalahan orang lain. Apabila ada orang sedang solat, dia melihat orang tersebut solat dalam keadaan yang tidak sahih. Dia juga ada maslaah seperti derhaka kepada ibu bapa, memutuskan hubungan silaturrahim. Ini semua adalah perkara yang sebenar-benarnya menutup hati! Tidak dapat dimasuki rahmat ke dalam hatinya.

“Maka tidakkah mereka menghayati al-Quran, ataukah hati mereka telah terkunci?” 
[QS Muhammad, 47:24]

Hati yang jernih, bersih dan menerima 
Adapun hati yang keempat ini, kita berharap ianya merupakan hati kita bersama. Hati ini dengan hanya ibadah yang sedikit, sekiranya hadir ke majlis yang baik, solat dan berzikir kepdaa Allah, terus kita akan mendapati hati ini penuh dengan kebaikan dan rahmat. Inikan pula jika dia menyirami hatinya dengan suasana tarbiyah dan dakwah. Pastinya lebih menyenangkan.Rahmat dan ilmu akan terus memasuki hatinya. dan terus mencorakkan hatinya itu dengan sangat cantik. Tanpa sebarang cela.
Carilah ubat
Ramai daripada manusia secara umumnya akan terkesan apabila mendengar atau membaca tazkirah mengenai hati. Tetapi persoalannya, 
“Apakah ubatnya? Apa ku nak buat? Aku tahu hati aku ni rosak, hati aku kotor dan aku  tahu memang hatiku begini. Apa ubatnya?” 
Kita perlu mengenal pasti sama ada hati kita ini sebenarnya sedang kotor bernajis atau sedang pecah atau sedang tertutup. Agar mudah untuk kita mengubatinya dengan cara yang sepatutnya. 
Jika hati kita sedang kotor dengan najis, maka bersihkanlah dengan amal-amal kebaikan dan taubat. Jika hati kita sedang retak dan pecah, maka perbaikilah ia. Atau gantikan ia dengan hati yang baru. Jika ia sedang tertutup, maka carilah di mana kuncinya dan belajarlah untuk menerima. Jika ianya sudah sedia bersih dan suci, maka “prevention is better than cure”. Jaga ia baik-baik. Kerana hati yang bersih dan ikhlas itulah tempat tersimpannya keimanan. Dan ketakwaan. Sabda Rasulullah SAW sambil menunjukkan ke arah dadanya, “Takwa itu di sini.” 
Mulakan dengan belajar membaca al-Quran, solat diawal waktu dan berjemaah di surau atau masjid. Melatih diri untuk melakukan solat-solat seperti Tahajjud dan Dhuha, menghadiri majlis-majlis ilmu serta program-program keislaman. Sedikit demi sedikit.
Jagalah hati. Carilah kunci untuk hati kita dan hati mereka yang berada disekitar kita.
KARTUNIS
True True (“““““` (“““““` 0 287 6797203 3734894 0 7382142 2120798303 30325250 komik hati.png
KATA HIKMAH
“ Hai anak Adam, sesungguhnya jika kamu meminta dan mengharap ampunanKu, nescaya Aku ampuni dosa yang telah kamu perbuat dan Aku tidak peduli. Hai anak Adam, andai kata dosamu seluas langit lalu memohon ampuananKu, nescaya Aku ampuni dan Aku tak peduli. Hai anak Adam, jika kamu datang menghadap padaKu dengan membawa dosa sepenuh bumi pula lalu kamu tidak menyekutukan Aku dengan sesuatu apa pun, nescaya Aku dating padamu dengan ampunan sepenuh bumi pula.”
(Hadis Qudsi, Hadis Riwayat Tarmizi)
Admin,
Lujnah Penerangan dan Multimedia PMIUTM

AKT : “Aku tahu hati aku rosak, hati aku kotor. Tapi apa ubatnya?”
%d bloggers like this: