Laporan oleh : Pausiah Shafri

Skudai, 5 Mei 2010 – Seorang ahli PMIUTM, Nor Hamiza Binti Ismail (gambar kiri) telah terlibat dengan kemalangan di Terengganu. Mangsa yang merupakan mahasiswi tahun 1 Sarjana Muda Sains (Pembinaan) telah dikejarkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Bergegas turun untuk menziarahi mangsa adalah Pengerusi HEWI PMIUTM merangkap Pengerusi SIGMA Johor iaitu saudari Saidatun Nor Binti Awang. Ketika dihubungi oleh pihak pmiutmedia, saudari Saidatun Nor telah menjelaskan punca kemalangan dan keadaan semasa mangsa.

“Kemalangan berlaku apabila saudari Nor Hamiza dan ibunya yang ketika itu menunggang motorsikal menuju ke masjid telah dilanggar oleh sebuah motorsikal di persimpangan jalan. Nor Hamiza mengalami kecederaan yang parah menyebabkannya koma beberapa hari manakala ibunya cuma cedera ringan,” jelasnya yang sedih dengan kemalangan yang menimpa mangsa itu.

“Doktor yang merawatnya mengatakan bahawa saudari Nor Hamiza mengalami kecedaraan retak di kepala dan bahu serta kaki dan jari-jari kaki kanannya patah. Doktor telah memasukkan cerucuk besi ke dalam anggota badan untuk menyambungkan anggota-anggota yang patah. Baru-baru ini, saudari Nor Hamiza telah menerima satu lagi pembedahan untuk menebuk lubang pernafasan di leher bagi memudahkannya bernafas setelah beberapa hari masih tidak sedarkan diri sepenuhnya,” tambah beliau lagi.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Lujnah Kebajikan, saudari Siti Noor Salmuh binti Che Harun ketika dihubungi telah menyatakan bahawa pihaknya telah membuka satu tabung derma kilat bagi meringankan bebanan mangsa.

“Kami bersedih atas kemalangan yang menimpa mangsa. Atas dasar prihatin dan ikatan persaudaraan Islam yang diamalkan oleh ahli PMIUTM maka kami telah menubuhkan satu tabung derma kilat kepada mangsa. Tabung ini juga ditubuhkan untuk saudari Maslinda binti Supandi (gambar kiri) iaitu mantan Timbalan Pengerusi Lujnah Penerangan dan Multimedia PMIUTM sesi 2008/2009 yang baru kehilangan ayahanda tercinta pada subuh 30 April yang lalu”

“Pihak kami mengharapkan agar sumbangan yang dihulurkan dapat meringankan bebanan keluarga mangsa dalam menangung kos-kos yang diperlukan. Kami juga mengharapkan warga UTM dapat mendoakan kesejahteraan dan kesihatan yang baik kepada saudari Nor Hamiza dan dapat mensedekahkan Al-Fatihah kepada ayahanda saudari Maslinda,” tambah beliau lagi dengan nada yang cukup prihatin.

Sumbangan bolehlah dibuat ke akaun bank CIMB Timbalan Pengurusi Lujnah Kebajikan PMIUTM saudari Siti Noor Salmuh binti Che Harun di nombor akaun 03040075520524. Sebarang sumbangan harap dimaklumkan terlebih dahulu kepada saudari Salmuh di nombor 0137924207.

Ahli PMIUTM Terlibat Kemalangan Jalan Raya
%d bloggers like this: