.: Adab Seorang Anak Alim Ulama Kepada Gurunya :.
Raut wajahnya yang menenangkan, bahkan akhlak beliau juga amat dikagumi. Sebagaimana ayahnya terkenal dengan ketinggian adab, puteri kesayangan Syeikh Nuruddin ini juga mewarisi akhlak ayahandanya. 
Nama diberi Nismah Mohamad Nuruddin Marbu. Salah seorang pelajar SRII Al Amin. Anak Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki.
*****
Ini kisah yang diceritakan oleh guru beliau:
Perkongsian Ustaz Akhi Ahmad Kamil;
Orientasi para pelajar darjah 1 hari ini, berlaku satu perkara yang sangat menyentuh hati saya.
Ketika slot muhasabah, para pelajar sedang menangis, saya berkata, “Siapa yang betul-betul nak minta maaf dengan para mu’alimah (pasal majoriti mu’alimah), cepat-cepat pergi minta maaf…”
Semua masih menangis, tapi belum ada siapa yang bangun. Tiba-tiba bangun seorang anak kecil sambil teresak-esak, pergi mendapatkan salah seorang mu’alimah. Dipeluknya mu’alimah tadi seeratnya. Sungguh tinggi rasa hormat dan sayang dia kepada para gurunya.
Dan anak itu adalah Nismah Binti Nuruddin Marbu. “Maafkan saya kalau ada yang rasa tidak suka pasal saya asyik menceritakan pasal Nismah.”
“Saya tidak membezakan antara semua anak murid saya. Semuanya saya sayang. Tapi ketinggian ADAB yang membezakan mereka.”
“Dan Adab itu diwarisi daripada ayahandanya, yang sangat masyhur sebagai seorang ulama yang sangat beradab dengan ilmu.”
SubhanAllah.. 
[Kredit kisah dan gambar dari salah seorang guru di sana]
Wallahua’lam

Adab Seorang Anak Alim Ulama Kepada Gurunya
%d bloggers like this: