Ahad , 11 Januari 2015 | 20 Rabiul Awwal 1436 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || JANGAN HAMPIRI ZINA

Tatkala negara kelam kelibut dengan musibah banjir yang melanda segenap tempat, muncul pula isu gadis Muslim berpelukan dengan artis korea. Ini bukan isu biasa, bukan juga isu hak kemanusiaan, tapi ia soal memelihara kehormatan agama Islam, menjauhkan diri daripada kancah kemaksiatan dan zina serta mengajak kepada kebaikan, mencegah daripada kemungkaran.

Berpelukan antara bukan mahram adalah salah satu cabang menghampiri penzinaan. Perbuatan ini adalah perbuatan yang ditegah dalam agama, bahkan ianya suatu yang tercela.

Firman Allah s.w.t :
“Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk ( yang membawa kepada kerosakan).
[ al-Isra ’: 32 ]

Jelas dalam ayat tersebut Allah menyebut bahawa, jangan menghampiri zina. Menghampiri disini membawa maksud mendekatkan diri atau melakukan perkara yang membawa kepada penzinaan pada penyudahnya. Bermakna segala perbuatan yang membawa kepada kemaksiatan, samada berpelukan, bercumbuan, berdua-duaan, bensentuhan dan sebagainya, antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram adalah dilarang.

|| Memelihara Kehormatan Diri & Agama.

Perbuatan berpelukan antara bukan mahram dikhalayak ramai adalah suatu perbuatan yang tercela kerana ia mencemarkan kehormatan diri & agama Islam. Kerana itu Allah menyuruh kita supaya menjaga kehormatan diri supaya kita terpelihara daripada kemaksiatan dan juga terpelihara agamanya.

Firman Allah s.w.t :
“Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyuk, laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar. ” [ al-Ahzab : 35 ]

Terdapat dua jenis dosa maksiat sekalipun namanya sama, namun tingkatan dosanya berbeza. Adapun maksiat secara tertutup, Ia soal dirinya dengan Allah, kerana si pelaku masih punya rasa takut kepada Allah, maka dia malu jika makhlukNya tahu dia sedang melakukan dosa besar walhal Allah itu Maha melihat.

Adapun maksiat secara terbuka itu, ia bukan sahaja soal dirinya dengan Allah semata, tp juga dengan manusia kerana telah memperlihatkan kepada khalayak ramai, menjadikan agama Islam itu tercemar, dan lebih-lebih lagi membenarkan orang lain untuk melakukan kemaksiatan yang sama atau lebih teruk daripada itu.

Walau bagaimanapun, perlu jelas bahawa maksiat itu adalah satu dosa besar  lagi terkeji. Muslim adalah ditegah sama-sekali melakukannya.

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud :
“Setiap umatku (boleh) diampunkan kecuali mereka yang mendedahkan (dosanya),ada di kalangan yang mendedahkan ini , melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang Allah menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata :” Wahai fulan, semalam aku lakukan itu dan ini” maka terhapuslah tutupan Tuhannya dan jadilah ia membuka (rahmat) Allah yang(sebelum ini) menutup keaibannya.” [ Riwayat Al-Bukhari dan Muslim ]

|| Insaf Dalam Menilai Setiap Insan

Kita benci kepada kemaksiatan, kita benci pada kemungkaran, namun bencikan makhluk Tuhan tidak sama-sekali.

Sabda Nabi s.a.w:
“Semua anak Adam itu melakukan kesalahan. Sebaik-baik pelaku kesalahan itu ialah mereka yang bertaubat” (Riwayat Ahmad, al-Tirmizi dan Ibn Majah/ dihasankan oleh al-Albani).

Dalam menilai setiap insan samada yang melakukan dosa ataupun pahala, jangan kita melampaui batasan dengan melemparkan cercaan dan hinaan yang akhirnya mendatangkan dosa pada diri sendiri.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
“Sesungguhnya yang terbaik di kalangan kamu ialah yang terbaik akhlaknya”. [ Muttafaqa Alaih ]

|| Kembalilah Pada Allah.

Sungguh Allah membuka pintu taubat seluas-luasnya sebelum tibanya saat kematian dan qiamat. Bertaubatlah dan kembalilah pada Allah.

“Katakanlah: “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan dosa), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Zumar: 53).

|| Seruan Dakwah & Peranan Kita

Ia bukan soal berapa ramai yang melakukan kejahatan & kemaksiatan, tapi ia soal berapa ramai yang melakukan dakwah, mengajak kepada kebaikan, mencegah daripada kemungkaran.

Dunia ini rosak bukan kerana ramainya manusia yang melakukan kemungkaran, tapi sedikitnya yang melakukan dakwah,- mengajak kepada kebaikan & mencegah daripada kemungkaran.

Maka dengan ini, pihak Persatuan Mahasiswa Islam UTM menyeru  supaya semua pihak samada tua ataupun muda, pensyarah mahupun mahasiswa untuk bersama-sama bergerak melakukan dakwah demi memastikan umat ini subur dengan kebaikan & terpelihara daripada segala macam bentuk kemungkaran.

Firman Allah s.w.t :
” Siapakah yang lebih baik perkataanya daripada orang yang menyeru ke jalan Allah, mengerjakan amal soleh dan berkata: Sesungguhnya aku termasuk dalam orang-orang yang menyerah diri (muslimin).”  [ Fussilat: 33 ]

Allahulmusta’an.

Syafiyullah Yahya
Presiden,
Persatuan Mahasiswa Islam,
Universiti Teknologi Malaysia.

#PMIBERSAMAMU

 

PMIUTM || JANGAN HAMPIRI ZINA
%d bloggers like this: